Search for one fallen in combat in the Belgian War Dead Register

Conflicten

Congo 1914 -1918:  Een vergeten oorlog in Afrika

Op 4 augustus 1914 valt Duitsland België binnen. Belgisch-Congo dat grenst aan Duitse kolonies in Afrika neemt een afwachtende houding aan. Wanneer echter de Duitsers dorpen aan het Tanganika-meer aanvallen is ook de Belgische kolonie in oorlog. De Force Publique krijgt de opdracht om het grondgebied te verdedigen.

Na enkele defensieve opdrachten in Rhodesië en Kameroen is het tijd voor een meer offensief gerichte taak en in 1916 volgt de opdracht om het Tanganika-meer terug te veroveren op de Duitsers. Na deze succesvolle operatie gaat de focus naar Duits-Oost-Afrika om daar de Duitse troepen aan te vallen. Op 19 september 1916 neemt de Force Publique Tabora in en het  eerste deel van de campagne zit erop, maar de Duitse troepen ontsnappen richting Mahenge en er volgt  een tweede noodzakelijk offensief.

Slag van Mahenge

Tijdens de Slag van Mahenge op 9 oktober 1917 wordt deze stad veroverd en de campagne in Duits-Oost-Afrika wordt als afgesloten beschouwd. De Duitsers spelen nog wel een kat-en-muisspel met de Force Publique en pas op 29 november 1918 geven zij zich formeel over en is de strijd in Afrika nu echt voorbij.

Nu in het War Dead Register

Gedurende deze campagnes verliezen 1.895 soldaten en duizenden dragers van de Force Publique hun leven en na een maandenlange zoektocht worden hun namen toegevoegd aan het War Dead Register. Dit bevat nu ongeveer 1.500 namen van hoofdzakelijk soldaten, die tijdens deze vergeten oorlog sneuvelden. Dit is echter geen eindpunt, verdere opzoekingen in archieven gaan deze lijst verder vervolledigen.

Eerste Wereldoorlog - Belgisch leger

Deze groep bevat alle militairen die sneuvelden tussen 4 augustus 1914 en 30 september 1919. De meerderheid van hen stierf op Belgisch grondgebied, maar ook degenen die overleden in hospitalen in Frankrijk en Groot-Brittannië, in een krijgsgevangenenkamp in Duitsland of tijdens hun internering in Nederland en Zwitserland zijn in deze groep terug te vinden.

Eerste Wereldoorlog Autos - Canons - Mitrailleuses

Van 22 september 1915 tot 15 juli 1918 stuurde België als steun voor het Russische leger een korps autokanonnen naar het Oostfront. Hoewel het aantal gesneuvelden beperkt bleef tot een twintigtal leden was hun geschiedenis zo speciaal dat ze in een aparte groep worden vermeld.