Zoek een gesneuvelde in het Belgian War Dead Register

Nieuws

Uniek historisch moment herleeft tijdens de ‘Herdenking Onbekende Soldaat - 100 jaar’

Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat de Onbekende Soldaat werd bijgezet aan de Congreskolom in Brussel. Om dit met de nodige luister te herdenken bundelen Defensie, het War Heritage Institute en een aantal Belgische gemeenten en steden de krachten. De herdenking start met vijf Gathering of the Soil-plechtigheden tussen 7 en 9 november op vijf militaire begraafplaatsen gekozen voor hun historische betekenis en beleeft zijn hoogtepunt op 10 en 11 november 2022

Eerbetoon 1922

Het verhaal van de Onbekende soldaat begint iets eerder dan 10 november 1922 met de selectie van vijf ongeïdentificeerde soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanop de vijf voornaamste slagvelden in België wordt telkens een miltair opgegraven. Dit gebeurt in Luik, Namen, Antwerpen, West-Vlaanderen (aan de IJzer) en tot slot Oost-Vlaanderen voor het bevrijdingsoffensief.

Op 10 november 1922 duidt Reinold Haesebrouck, een blinde oorlogsveteraan, tijdens een ceremonie in Brugge één van de vijf doodkisten aan. Deze kist met de Onbekende Soldaat vertrekt een dag later, op 11 november, met de trein naar Brussel. waar ze op diezelfde   dag in het bijzijn van koning Albert I tijdens een grootse plechtigheid een eeuwige rustplaats krijgt aan de voet van de Congreskolom.

 

Eerbetoon 2022: Gathering of the Soil verbindt verleden en heden

Dit jaar, exact honderd jaar later, willen we dit roemruchte moment met gepaste eerbied herdenken. Dit gebeurt in de week van 7 tot 11 november. Eerst - van 7 tot 9 november - via lokale plechtigheden, waarbij aarde, afkomstig van militaire begraafplaatsen die een link hebben met de Eerste Wereldoorlog, plechtig wordt verzameld in vijf urnes. Vervolgens duidt een nazaat van Reinold Haesebrouck op 10 november 2022 één van deze vijf urnen aan. Deze urne vertrekt naar Brussel, waar op 11 november de Nationale Herdenking plaatsvindt aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

De vijf lokale plechtigheden van 7 tot 9 november vinden plaats in Lier, Adegem, Luik, Namen en Keiem. De militaire begraafplaatsen aldaar staan symbool voor de vijf voornaamste Belgische slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

 

Bekijk hieronder zeker de lijst met de herdenkingen.

Eerbetoon 2022: Nationale Herdenking op 11 november in Brussel

In het bijzijn van Z.M. de Koning wordt de urne geplaatst op het Graf van de Onbekende Soldaat. Tijdens de herdenking zijn historische beelden te zien van de plechtigheid van 11 november 1922 evenals een compilatie van beelden van de verschillende plechtigheden van 7 tot 10 november 2022. Met de Onbekende Soldaat eren we alle soldaten en weerstanders die met volle overgave hebben gevochten voor de vrede tijdens beide Wereldoorlogen en daarna.

De herinnering levend houden

Focussen op de herinnering, militair erfgoed en oorlogsgraven ligt Defensie en het War Heritage Institute nauw aan het hart.

Dat gebeurt via verschillende initiatieven zoals www.wardeadregister.be en panelen op militaire begraafplaatsen.

  • Zo blijft de herinnering aan meer dan 61.500 Belgische gesneuvelden - waaronder alle onbekende soldaten uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog - leven via www.wardeadregister.be.
  • Bovendien is het War Heritage Institute gestart met het plaatsen van een 25-tal panelen gespreid over drie jaar op verschillende militaire begraafplaatsen met als inhoud de geschiedenis van de begraafplaats. Dit najaar komen reeds een 10-tal begraafplaatsen aan de beurt, waaronder Lier, Namen, Keiem en Brugge.

Herdenkingen

  • 7.11.2022 - 10 uur: Lier Gathering of the Soil - Inhuldiging paneel begraafplaats Militaire begraafplaats Lier Mechelsesteenweg (ter hoogte van nr 244), 2500 Lier
  • 7.11.2022 - 14 uur: Adegem Gathering of the Soil Adegem Canadian War Cemetery Prins Boudewijnlaan 46, 9991 Adegem (Maldegem)
  • 8.11.2022 - 10 uur: Luik- Robermont Gathering of the Soil Militaire begraafplaats Robermont Rue de Coquelicots 1 (funerarium), 4020 Liège
  • 8.11.2022 - 14 uur: Namen - Champion Gathering of the Soil - Inhuldiging paneel begraafplaats Militaire begraafplaats Champion Rue de Fernelmont, 5020 Champion (Namen)
  • 9.11.2022 - 10 uur:  Keiem Gathering of the Soil - Inhuldiging paneel begraafplaats Militaire begraafplaats Keiem Keiemdorpstraat, 8600 Keiem
  • 9.11.2022 - 15 uur: Brugge Plechtige ontvangst vijf urnen Stadhuis Burg 12, 8000 Brugge 
  • 10.11.2022 - 11 uur: Brugge Gathering of the Soil - Aanduiden Onbekende Soldaat - Inhuldiging paneel begraafplaatsMilitaire begraafplaats SteenbruggeKleine Kerkhofstraat, 8310 Assebroek
  • 1.11.2022 - 11 uur: Brussel Nationale Herdenking Graf Onbekende Soldaat - Congreskolom Congresplaats, 1000 Brussel