Zoek een gesneuvelde in de Belgian War Dead Register

Onze Vergeten Helden

Na het beëindigen van de vijandelijkheden in 1918 werden de meeste Belgische gesneuvelden begraven op een militaire begraafplaats of militair ereperk. Velen werden - op vraag van de families - teruggebracht naar hun thuisgemeente en daar begraven. Sommige van deze gerepatrieerden kregen een privégraf en voor sommigen onder hen voorzag de gemeente een graf op een gemeentelijke ereperk. De tand des tijds sloeg echter toe en veel van deze graven zijn ondertussen verdwenen.

In tegenstelling met de Eerste Wereldoorlog werden de gesneuvelden van 1940 – 1945 meestal overgebracht naar hun woonplaats. Duizenden kregen zo een graf dicht bij de plaats waar ze opgroeiden, maar ook vele van deze graven verdwenen.

Duizenden graven van deze gerepatrieerde ‘Helden’ zijn echter nog behouden gebleven en om deze te vrijwaren van de vergetelheid startte het War Heritage Institute het project ‘Onze Vergeten Helden’ dat nu wordt uitgebreid naar de twee wereldoorlogen.

Het betreft nu alle militairen en weerstanders gesneuveld tussen 4 augustus 1914 en 30 september 1919 en tussen 1 september 1939 en 2 september 1945. U kunt de plaatjes Pro Patria 14 – 18  en 40 – 45 bestellen op herinnering@warheritage.be

Word meter of peter van één van ‘Onze Vergeten Helden’

Zoek hier op www.wardeadregister.be een graf van een gerepatrieerde ‘Vergeten Held’ in jouw gemeente. Peter of meter worden doe je door dit graf af en toe te bezoeken, een bloemetje neer te leggen, een biografisch onderzoekje te doen naar jouw soldaat of er een creatief werkje rond te maken. Bevestig op deze website dit peterschap door aan de fiche van jouw soldaat een foto of filmpje toe te voegen van wat je gedaan hebt.

Zo deel je trouwens je peter- of meterschap met alle andere meters en peters.

Je kan uiteraard meter of peter worden van meerdere ‘Vergeten Helden’.

 

 

Hoe

Heel eenvoudig. Ga nu terug naar de homepage en ga naar de selectievelden.

Er zijn meerdere mogelijkheden

  • Je wil de lijst met de gerepatrieerden van je gemeente: Selecteer in het veld ‘Begraafplaats’ de begraafplaats van je gemeente en selecteer tevens het veld ‘Gerepatrieerd’ en vink ‘Alle / Ja’ aan. Klik vervolgens op ‘Zoeken’. Je krijgt de lijst te zien met alle gerepatrieerden van de geselecteerde begraafplaats. Klik op de gerepatrieerde van je keuze.
  • Je wil de lijst met alle gerepatrieerden: Selecteer het veld ‘Gerepatrieerden’ en vink ‘Alle / Ja’ aan. Klik vervolgens op ‘Zoeken’. Je krijgt de lijst te zien met alle gerepatrieerden. Klik op de gerepatrieerde van je keuze.
  • Word meter of peter van de gerepatrieerde van je keuze: Eens geklikt op de gerepatrieerde van je keuze kom je terecht op de individuele fiche van de soldaat waarvan je nu meter of peter wordt. Ga helemaal onderaan. Daar tref je het platform ‘Disqus’ aan. Log in via je Facebook, Twitter, Google of Disqus en doe je verhaal, post een foto of een filmpje over je soldaat. Je bent nu meter of peter.

Bekijk welke ‘Vergeten Held’ reeds een meter of peter heeft

  • Je wil de lijst met de meters of peters van je gemeente: Selecteer in het veld ‘Begraafplaats’ de begraafplaats van je gemeente en selecteer tevens het veld ‘Peterschap’ en vink ‘Alle / Ja’ aan. Klik vervolgens op ‘Zoeken’. Je krijgt de lijst te zien met alle gerepatrieerden van je gemeente met een meter of peter. Klik op de gerepatrieerde van je keuze. Ga helemaal onderaan de fiche van deze soldaat en bekijk de getuigenissen van de meter(s) en peter(s).
  • Je wil de lijst met alle meters of peters: Selecteer het veld ‘Peterschap’ en vink ‘Alle / Ja’ aan. Klik vervolgens op ‘Zoeken’. Je krijgt de lijst te zien met alle gerepatrieerden met een meter of peter. Klik op de gerepatrieerde van je keuze. Ga helemaal onderaan de fiche van deze soldaat en bekijk de getuigenissen van de meter(s) en peter(s).

Herdenking 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog 

www.warheritage14-18.be